Wanneer een relatie nog pril is, zien we vaak alleen de mooie kant ervan. En daar kunnen we heerlijk van genieten, de minder leuke dingen vallen dan niet zo snel op. Het is immers fijn als je elkaar vaak begrijpt, of precies weet wat je moet zeggen op welke moment omdat je weet dat de ander dat graag wil horen. Je zou kunnen zeggen, dat we ons wat flexibeler opstellen omdat de minder leuke dingen niet op kunnen tegen de momenten waarop je van elkaar geniet. Na verloop van tijd kan hier verandering in komen, een opmerking die hierbij vaak wordt gemaakt is “mijn gevoel is anders”.
Hoe werkt relatietherapie?
Wanneer onvrede en irritatie steeds meer toe nemen, maar niet worden uitgesproken, kan dit uiteindelijk van invloed zijn op iemand zijn gevoel. Het zou kunnen dat je elkaar dan steeds meer verliest en uit elkaar groeit. Er zijn een aantal onderwerpen waar relatie therapie zich op richt. Dat kunnen onderwerpen zijn zoals
- Verwachtingen
- (Ingesleten) patronen
- Veel voorkomende (mis) communicatie
- Intimiteit
- Overspel
Waarom en wanneer kies je ervoor?
Soms lukt het gewoon zelf niet meer om er met zijn tweeën uit te komen. Maar willen jullie wel aan de problemen werken en het liefst nog wat proberen om de situatie te verbeteren. Een relatietherapeut kan hierbij ondersteuning bieden en helpen. Relatietherapie is bedoeld om aan de relatie onderling te werken.
Alleen of koppeltherapie?
Het kan zijn dat er binnen een relatie problemen worden ervaren die meer betrekking hebben op het individu. De problemen van het individu staan zodanig op de voorgrond, dat het zijn weerslag heeft binnen de relatie. In dat geval zou de individuele therapie veel raakvlakken hebben met de relatieproblemen. Wellicht is het dan verstandig om samen met de therapeut te kijken aan welk traject je beter eerst kan beginnen. Wanneer iemand start met zijn/ haar individueel traject, worden soms enkele problemen die zich binnen de relatie voordoen ook al zichtbaar. Op die manier wordt er deels dus al aan enkele problemen gewerkt.
Helpt relatietherapie?
Een therapeut geeft inzicht in gedrag, waardoor men patronen leert herkennen. Nadat er bewustwording is ontstaan kan de therapeut handvatten geven om naar een oplossing toe te werken. Wellicht kiezen jullie als koppel ervoor om niet meer samen verder te gaan. Ongeacht wat het besluit uiteindelijk zal zijn, de relatietherapie is dan wel verhelderend voor jullie beiden geweest. Op de vraag of relatietherapie succesvol is, heb ik geen eenduidig antwoord. Als therapeut werk ik naar bewustwording van gedrag, waardoor het effect op den duur wel zichtbaar zal zijn (ook binnen de relatie). Of de therapie dan succesvol is, heeft er dus veel mee te maken of je voldoening hebt kunnen halen uit de inzichten die het traject jouw gebracht heeft. En dit is voor ieder koppel anders.
Relatietherapie kosten en vergoeding
Relatietherapie wordt in de meeste gevallen niet vergoed. Toch zijn er enkele zorgverzekeraars die wel (deels) de kostenn een relatietherapeut in Den Haag vergoeden als je (goed) aanvullend verzekerd bent. Vraag en informeer daarom altijd goed of dit ook geldt voor jouw zorgverzekeraar.
Type behandeling | Kosten | Tijdsinvestering |
Intake gesprek (éénmalig) | € 175,- | 90-120 min |
Sessies (± tussen de 5- 10) | € 150,- | 90 min |
Als koppel ontvang je een factuur per sessie en niet per persoon. De duur van een traject voor relatietherapie verschilt per koppel. Gemiddeld duurt een traject tussen de vijf en tien sessies. Hier zit geen harde lijn in, er wordt vooral gekeken waar jullie tegenaan lopen.
Contact opnemen?
Stapelen de problemen zich steeds meer op en willen jullie hulp bij het zoeken naar een mogelijke oplossing, neem dan contact op. Bel, Whatsapp of vul het contactformulier in en er wordt z.s.m. contact met jullie opgenomen.