Het liefst leven we allemaal een onbezorgd leven, zonder problemen. Een leven waarin we constant door een roze bril kijken naar alles om ons heen. Helaas is dat niet zo. Naast de mooie gebeurtenissen, krijgen we in het leven ook te maken met tegenslagen, pijn, verlies, verdriet en teleurstellingen. Het leven is dan ineens niet zo makkelijk meer. De vraag is dus, hoe ga je met de leuke momenten maar ook met de ongemakken die het leven kent om?
Indien je ervoor kiest om niks met deze ongemakken te doen, dan kunnen ze klachten veroorzaken. Lichamelijke zowel als psychische klachten, de klachten kunnen komen en gaan. Maar hoe langer je met de klachten blijft rondlopen zonder er aandacht aan te besteden, zullen de klachten stand blijven houden. Het leven kan dan veranderen in een strijd. Een strijd waarbij overleven op de voorgrond komt te staan. Continue met een strijd bezig zijn, waarin je aan het overleven ben is ondraaglijk en uitputtend. Het wordt dan een lijdensweg, het is dan alleen nog een kwestie van tijd. Want hoelang kunnen we dit immers volhouden? ACT is een therapievorm die zich o.a. richt op mensen die uit balans zijn geraakt en waarvan de veerkracht op is geraakt.
Bij ACT draait het om stoppen met knokken, maar leren accepteren om verder te kunnen. ACT is een therapievorm wat gaat over gedrag, omarm wat er is, ook de gevoelens die je niet wil of als onprettig ervaart. Leer bewust en effectief omgaan met gedrag wat je vertoont als het om onprettige gevoelens gaat.
We willen in ons hoofd alles snappen, kan je er ook vrede mee hebben om het/iets niet te weten? Binnen ACT besteden we hier aandacht aan, leren op een andere manier met je gedachten en mentale klachten om te gaan. Het kan zorgen voor meer vrijheid. Leer je losmaken van gedachten zodat ze niet de baas over je zijn. Een ACT en psychosociale therapeut kan je hierbij helpen.
Klachten
Met onderstaande klachten kan ik jou als therapeut d.m.v. ACT helpen:
- Verslaving > welk middel zet je in om ongewenste gevoelens en/ of emoties kwijt te raken of vermijden? Heeft het op korte termijn geholpen, maar merk je dat de klachten en/ of problemen alleen maar toenemen?
- Angststoornis > hoe meer er geprobeerd wordt de angst te vermijden, des te meer angst er zal ontstaan voor de angst. Als je weet waar de angst vandaan komt, dan kan je er ook wat aan doen.
- Depressie > kan ontstaan als gevolg van biologische en/ of psychosociale oorzaken. Pijn en leed hoort bij het leven, leer grip te krijgen op een situatie die je wel kan beheersen.
- Burn-out > hoe zal het zijn om je psychologisch flexibel op te kunnen stellen?
- (Slechte) werkprestaties > kun je jezelf in staat stellen op te merken wat er gebeurd?
- Slaapproblemen > waar gaat jouw aandacht/ focus naartoe?
- Pieker gedrag > vorm van angst om controle over een bepaalde situatie te verliezen. Durf je vanuit die kwetsbaarheid te werken?
- Traumaverwerking > wat speelt er nog in het onderbewuste? Wat komt er vanuit je binnenste naar boven?
- Stress > In hoeverre ben je bereid op een andere manier met de stress om te gaan?
- Negatief zelfbeeld > vergelijk je jezelf met anderen en leg je hierdoor de lat hoog voor jezelf? Welke patronen heb jij ontwikkeld die ooit functioneel waren, maar nu niet dienend meer zijn?
Ervaar je een klacht die niet genoemd wordt in bovenstaand rijtje, neem dan contact op en stel gerust je vraag.
Indien er door de therapeut ingeschat wordt dat er specialistische hulp nodig is, zal dit tijdig kenbaar gemaakt worden. Samen kan er dan gekeken worden of een doorverwijzing naar SGGZ noodzakelijk is.
Wel
- Goed durven voelen/ luisteren naar je lichaam
- Leren omgaan met je gedachten
- Ruimte maken voor onplezierige gevoelens
- Contact blijven maken met het hier en nu
- Je hart volgen en richting geven aan je leven
- Naar een betekenisvol en waardengericht leven
Niet
- Vastlopen in vermijden als gevolge van niet goed kunnen omgaan met gedachten en gevoelens die we ervaren
- Fuseren met je gedachten
- Vastzitten in patronen, gedachten en gedrag
- Strijden/ knokken om niet stil te hoeven staan bij gevoelens en emoties
- Pijn weg denken/ duwen