Het hebben van een positieve mindset, enkele tips

Ik hoor het je zeggen en als je het niet zegt, dacht je het misschien. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe doe je dat? Hoe verander je nou je mindset naar een positieve mindset? Best lastig, als je de afgelopen periode misschien wel de laatste jaren redelijk wat tegenslagen hebt gehad. Zie dan maar weer eens positief tegen de dingen aan te kijken en toch is het mogelijk, ook al zien wij het niet op dat moment. 

Merk je het ook? Als de dingen goed gaan in je leven, heb je hier niet zo een last van. Over het algemeen kijk je positief tegen de dingen in het leven aan. Dit alles heeft te maken met de positieve neurotransmitters die aan het brein gegeven worden. Er wordt een positieve behoefte ontwikkelt en je wil hier meer van. Krijg je met vervelende gebeurtenissen te maken die nog te overzien zijn (het aantal gebeurtenissen is voor iedereen anders), lukt het meestal ook nog wel om je te herpakken. De zwaarte van de gebeurtenissen is ook iets waar we ons niet ik moeten vergissen. Zijn er meerdere zware situaties op je afgekomen, kunnen we niet ontkennen dat het wat met je doet. Aan wat iets met je doet, kunnen verschillende gevoelens en emoties gekoppeld zijn. Je gevoelens en emoties gaan nu een rol spelen met wat er in je hoofd omgaat. Het begint een warboel te worden, nu wordt het moeilijk. Waar is de positiviteit gebleven?

Enkele jaren geleden toen ik nog op de kliniek werkte, kwamen enkele cliënten zich melden met lichte depressieve klachten. Een veel voorkomende opmerking was dan “ik zie het gewoon even niet”, gevolgd door mijn vraag “wat zie je dan precies niet”?Hoe ik de dingen positiever kan zien”? Wat ik in zo een situatie dan merkte, was dat men wel wil. Alleen wisten ze daadwerkelijk niet wat zij zouden kunnen doen om hier verandering in te brengen. 

Er is niks mis met af en toe eens een keer lekker klagen, gooi het eruit. Het ziet er anders uit als je het leuke, goede of zelfs mooie ergens niet meer van kan zien. Alsof er een donkere wolk boven je hangt en maar niet weg lijkt te gaan. Maar hoe breng je hier nou verandering in? Hoe zorg je nou zelf voor die positieve verandering in je brein? Ik zal je wat tips geven, probeer het eens? Wellicht heb je er wat aan?

  1. Beantwoord de volgende vraag voor jezelf, namelijk: Ervaar je momenteel een vorm van stress? In je werksituatie, persoonlijke omstandigheden of burn- out? Deze omstandigheden staan positief denken in de weg, door hiermee aan de slag te gaan met ontstaat er langzaam aan weer ruimte voor optimisme.  
  2. Maak voor jezelf een lijst. Met aan de ene kant het woord energie gevers en aan de andere kant energie vreters. Noteer vervolgens wat jouw energie gevers en energie vreters zijn. Wat brengt/ geeft jou energie? En wat neemt jouw energie?
  3. Als jouw draagkracht en draaglast uit balans zijn, is dit van invloed op je stemming. Zorg dus voor stabiliteit. Zit er iets tussen de energie vreters wat je beter niet meer kan doen? Of zou moeten laten? 
  4. Verdeel vervolgens het lijstje ook weer in categorieën. Bij de energie gevers maak je een inschaling tussen bijv. 1 het belangrijkst en 5 niet zo belangrijk. Bij de energie vreters kan je bijv. ook de cijfers 1 t/m 5 gebruiken, maar dan op een andere manier. Het cijfer één staat nu dan voor wat je als eerste zou laten en/ of mee gaat stoppen. Ga hiermee door tot het cijfer 5. Heb je meer dingen genoteerd kan je uiteraard meer cijfers toevoegen, als dat beter werkt voor jou. 

Nadat je hier even de tijd voor hebt genomen, wordt het misschien wat inzichtelijker. Je kan nu gerichter keuzes maken, wat ga je doen? 

Heb je geen last van bovenstaande en sta je er neutraal in? Maar kan je eveneens wat tips gebruiken, dan heb ik hier ook wat op, namelijk:

  1. Jij weet als geen ander wat goed voor je is. Welke omstandigheden zetten jou ertoe om te genieten? Probeer hier weer even wat extra aandacht aan te schenken.
  2. We vergeten weleens goed voor onszelf te zorgen en/ of lief voor onszelf te zijn. Wat was jouw hoogtepunt van de week? Heb je hierbij stil gestaan? Wat verdien jij voor deze prestatie? Wat zou je jezelf geven? Heb jij jezelf bijv. een compliment gegeven?
  3. Het lekker in je vel zitten zorgt er namelijk voor dat je positiever tegen dingen aankijk. 

Dus had jij nergens last van, goed bezig. Keep up the good work, misschien zou je bovenstaande punten nog eens door kunnen lezen. Herken je het een en ander in deze blog waar iemand wat aan zou kunnen hebben, voel je vrij om het met hen te delen. 

Zij en ik zijn je hier erg dankbaar voor!