Waarom geduld en wachten zo waardevol kan zijn

Bloedirritant, je kent het vast wel. Je ziet een leuk kledingstuk in de winkel hangen, maar moet op je salaris wachten. Of bijv. als je een opleiding volgt en met je gedachte al bij de diploma uitreiking ben, helaas, je hebt nog wel even te gaan. Als ik nu eens een stap verder ga? Een situatie die door een ieder herkent wordt, de huidige pandemie waar we in zitten, het punt dat we snakken naar “meer mogen”. 

Zoals je zelf weet, komen er waarschijnlijk meteen talloze voorbeelden in je op waarbij er d.m.v. wachten beroep wordt gedaan op je geduld. Het wachten kan op verspilde moeite lijken. Ik betrap mezelf er weleens op dat ik het wachten aan tijd koppel. Opeens klinkt het dan zo zwaar. Misschien herken je het wel, de opmerking “Ik heb geen tijd om te wachten of “in de tijd dat ik aan het wachten ben, had ik allang…..”

Het punt is, dat er altijd wel wat valt te doen, dus het is niet zo gek dat je het wachten aan tijd koppelt. Het punt waar wij met wachten en/of geduld mee te maken hebben, is dat we er geen grip op hebben. Soms kun je het wachten echt gewoon niet uitstaan en verlies je hierbij geduld. Maar de andere kant is dat wachten en geduld ons ook iets anders dan alleen irritatie kan brengen. 

Alhoewel ik het soms echt nog in iedere vezel van mijn lijf voel, hoe irritant het kan zijn om te moeten wachten, kan ik er zeker ook wel goede kanten van benoemen. 

Namelijk:

  • Door te wachten doe je soms echt letterlijk een stap terug om iets van een afstand te kunnen bekijken. Oftewel je geeft jezelf de ruimte. In sommige gevallen noodgedwongen, maar soms ook omdat je zelf inziet dat het goed is om even te wachten.
  • Door te wachten, geef je jezelf de tijd. De tijd om ergens aan te wennen, de tijd om iets te kunnen accepteren of misschien los te laten. De tijd om te realiseren wat een bepaalde situatie, iets en/ of iemand met je doet?
  • Het wachten en daarbij het hebben van geduld wordt vaak getest bij situaties wat buiten ons om ligt. In veel gevallen, ervaar je dus dat het niet alleen om jouw gaat. 
  • Het kan je er bewust van maken en jezelf de vraag stellen. Wanneer erger ik mij het meest aan wachten? Als het gaat om iets wat een ander betreft of mij? Maar ook in welke situatie(s) kan ik beter geduld opbrengen? Is dit wanneer het om mij gaat of als iemand anders erbij betrokken is? 
  • Dan als laatst wat misschien als een clichè gaat klinken, maar tijd heelt. Wat simpelweg betekend dat we in vele gevallen het “moeten kunnen” opbrengen om te wachten. Het wachten kan zich dan belonen door het een en ander in perspectief te plaatsen.  

Het zou kunnen als je naar bovenstaande punten kijkt, dat je zomaar eens situaties kan benoemen waarin het hebben van geduld en/ of het wachten echt in jouw voordeel heeft gewerkt. Neemt niet weg dat wij ons simpelweg machteloos kunnen voelen wanneer onze geduld door het wachten op de proef wordt gesteld. 

In deze blog lees je ongetwijfeld wat herkenbare punten, maar ik hoop vooral dat het voor velen tot besef zal leiden. Besef dat er juist aan de dingen die irritant en/ of vervelend kunnen lijken een kant zit die ontzettend behulpzaam is. Dus ookal zien we het niet meteen, wacht en heb geduld. Het antwoord komt vaak sneller dan we denken. 

Vond je deze blog waardevol en heb je er wat aan gehad?

Deel hem dan vooral.